Waar ben je naar op zoek?

Probiotica en Prebiotica voor paarden, wat is het verschil?

Probiotica en prebiotica worden veel gegeven aan paarden die problemen hebben met hun darmen. Wat is nu eigenlijk het verschil tussen deze twee? In deze blog vind je meer informatie.

Wat zijn probiotica?

Probiotica zijn levende micro-organismen die via de voeding in de darmen terecht komen: het gaat om bacteriën, (levende) gisten en schimmels. Ze vullen de darmflora weer aan wanneer de darmflora verstoord zijn of ondersteunen de darmbacteriën bij hun functie om te fermenteren. De darmflora hebben veel invloed op de gezondheid van het paard. Zo helpt de levende gist Saccharomyces cerevisiae 1026 om vezelverterende bacteriën en melkzuurverbruikende bacteriën te vermenigvuldigen, waardoor in de darmen meer ruwe celstof en eiwit wordt omgezet.

Wat is het verschil tussen probiotica en prebiotica?

Prebiotica bestaan uit niet-verteerbare voedingsstoffen, die als voeding dienen voor bacteriën in de dikke darm of anderszins helpen om die bacteriën zich sneller te vermenigvuldigen of actiever te laten functioneren. Zo kunnen de aanwezige goede micro-organismen beter groeien en worden schadelijke micro-organismen die je paard ziek kunnen maken verdrongen.

Wanneer geef ik probiotica aan mijn paard?

Probiotica worden met name ingezet als de darmflora versterkt moeten worden. Een goede balans van de darmflora is vaak nodig bij paarden die ziek geweest zijn en veel medicatie zoals antibiotica hebben gekregen. Deze medicijnen kunnen het evenwicht verstoren. Probiotica kunnen dan dienen ter ondersteuning van de darmflora. 

Welke soorten probiotica zijn geschikt voor paarden?

Bij mensen is er veel onderzoek gedaan naar de bacteriesoorten in probiotica. Bij paarden zijn minder onderzoeksresultaten bekend. Bij mensen bevatten probiotica de bacterie Lactobacillus, Bifidobacterium en/of Enterococcus. Voor paarden zijn deze bacteriesoorten minder geschikt, omdat ze moeite hebben te overleven in de maag. Wel zijn er levende gisten die in staat zijn om het zure milieu van de maag te doorstaan en een positieve bedrage te leven in de blinde en dikke darm van het paard. Meer hier lees je in de blog ‘Belangrijke gisten in probiotica voor paarden’.

Prebiotica voor paarden

Voor paarden wordt meer ingezet op prebiotica; ook omdat de ondersteuning van fermentatie en het remmen van darmverzuring en het remmen van pathogenen in de dikke darm juist bij paarden zo belangrijk is. De celwanden van gisten als Saccharomyces en Yarrowia Lypolitica die MOS, glucanen bevatten zijn bewezen effectief voor paarden. Meer gedetailleerde informatie over de diverse prebiotica lees in je in het artikel ‘Prebiotica, de hulptroepen voor de darmflora van jouw paard’.

Let wel: pre- en probiotica moeten altijd in combinatie met een geschikt rantsoen worden gegeven ruw- en krachtvoer. Te weinig ruwvoer zal namelijk irritatie van de maagwand kan veroorzaken. Houd je ook altijd aan de aanbevolen hoeveelheid.

Wil je weten of je probiotica en prebiotica voor je paard moet kiezen?

Wil je na het lezen van dit artikel meer informatie over probiotica en wat het voor jouw paard kan doen. Vraag ons om vrijblijvend advies en wij kijken gezamenlijk of dit kan helpen bij jouw paard.

 

 

Bronnen:
Coverdale, J.A. (2016) HORSE SPECIES SYMPOSIUM: Can the microbiome of the horse be altered to improve digestion?, Journal of Animal Science, 94(6): 2275–2281

Glatter M, Borewicz K, van den Bogert B, Wensch-Dorendorf M, Bochnia M, et al. (2019) Modification of the equine gastrointestinal microbiota by Jerusalem artichoke meal supplementation. PLOS ONE 14(8)

Schoster A, Weese JS, Guardabassi L. Probiotic use in horses - what is the evidence for their clinical efficacy?. J Vet Intern Med. 2014;28(6):1640–1652. doi:10.1111/jvim.12451

https://www.bitmagazine.nl/welzijn/wat-je-moet-weten-over-pre-en-probiotica/119720/

https://forageplustalk.co.uk/probiotics-and-prebiotics-for-horses-by-dr-kellon/

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »