Waar ben je naar op zoek?


Vind artikel in Gezondheid op tag

Paarden met ziekte van Cushing

Cushing komt het meest voor bij oudere paarden. Geschat wordt dat 15% van alle paarden boven de 15 jaar lijdt aan Cushing/PPID. Echter komt het ook voor bij jongere paarden. De symptomen komen voort uit de verstoring in de hormoonhuishouding.

Wat is de ziekte van Cushing?

De ziekte van Cushing is in de wetenschap bekend als PPID (pituitary pars intermedia dysfunction). Het wordt veroorzaakt door een tekort aan dopamine in de hypofyse. Hoe dit tekort ontstaat is nog onbekend. De hypofyse is een klier die onder de hersenen hangt en wordt aangestuurd door de hypothalamus, een klier die net boven de hypofyse ligt. De hypofyse zorgt in opdracht van de hypothalamus voor de afgifte van hormonen. Door het tekort aan dopamine in de hypofyse ontstaat er een (meestal) goedaardige tumor in de hypofyse. Hierdoor functioneert de hypofyse niet meer goed en raakt de hormoonhuishouding ernstig verstoord.

Symptomen van paarden met PPID

In een vroeg stadium van Cushing zie je vaak dat de paarden slecht door hun wintervacht heen komen en dof zijn. Naarmate de ziekte zich meer ontwikkeld gaat de vacht ook vaak krullen, deze dikke krullerige vacht is één van de meest typerende symptomen van Cushing. De lichaamsbouw verandert geleidelijk, de buik gaat meer hangen, de bespiering op de bovenlijn verdwijnt en er ontstaan vetophopingen boven de ogen. Merries kunnen daarnaast ook minder vruchtbaar worden door Cushing. Ten slotte kan de weerstand verslechteren, waardoor infecties een risico vormen.

Eén van de hormonen waarvan de productie verstoord raakt is ACTH. Paarden met Cushing/PPID hebben een teveel aan ACTH in het bloed. Dit hormoon zorgt er daardoor voor dat in de bijnier te veel corticosteroïden worden afgegeven aan het bloed. Cortisol laat extra glucose vrij komen in het bloed waardoor uiteindelijk suikerziekte kan ontstaan. Paarden gaan hierdoor extra veel drinken en plassen. Een groot nadelig gevolg van de suikerziekte is dat het paard ook gevoelig raakt voor hoefbevangenheid. Dit komt voor bij ongeveer een kwart van alle paarden met Cushing. Wanneer je een paard hebt dat regelmatig hoefbevangen is, kan dit wel veroorzaakt worden door Cushing. Uit onderzoek is gebleken dat hoefbevangenheid ook het enige zichtbare symptoom van Cushing kan zijn.

Diagnose
Een diagnose van Cushing/PPID kan met een bloedonderzoek gedaan worden. Het hormoon ACTH wordt in grote hoeveelheid gevonden in het bloed bij Cushing/PPID. In het najaar is de aanwezigheid van ACTH het hoogst, waarschijnlijk door de aanpassingen van het lichaam op de wintermaanden wat veel energie kost. Het najaar is vaak het beste moment om je paard te testen. Er zijn wel voor de andere seizoenen standaard waarden voor het ACTH gehalte, dus bij twijfel kun je je paard ook in een ander jaargetijde testen. Bij twijfel worden de testen meestal een paar maanden later opnieuw uitgevoerd of wordt er gekeken naar hormoonreacties bij het inspuiten van hormonen. Ook is het belangrijk om te testen op suikerziekte wanneer je weet dat je paard mogelijk Cushing/PPID heeft.

Behandeling van paarden met Cushing/PPID

Cushing/PPID is nog niet te genezen. Vaak worden medicijnen voorgeschreven om het overschot aan dopamine in de hypofyse te remmen. Zo wordt geprobeerd de hormoonhuishouding enigszins te stabiliseren en komen de symptomen beter onder controle.


Om de kwaliteit van leven zo goed mogelijk te houden is het belangrijk dat het immuunsysteem en de spijsvertering optimaal functioneren. Met name het verslechteren van het immuunsysteem in combinatie met een verandering in de stofwisseling zorgen voor veel problemen. De paarden zijn gevoelig voor ontstekingen en worden vatbaar voor virussen.

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Heb je vragen over onze producten of hoe je het gebruikt? Neem dan contact met ons op.
Ons team van  specialisten adviseert je graag.

 

Bronnen

https://www.diergeneeskunde.nl/ziektebeeld/

stofwisselingsziekten-endocrinologie/ppid/

https://www.diergeneeskunde.nl/media/filebank/ 68cf86bb38f343ae8db9aaca4959f55b/cushing.pdf

www.ppidbijpaarden.nl

https://www.veearts.nl/dierziekten/ ziekte-van- cushing/

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »