Waar ben je naar op zoek?


Vind artikel in Gezondheid op tag

Mijn paard hoest | Wat te doen?

Net als bij mensen, hoest ieder paard wel eens. Ze verslikken zich of er zit een stukje hooi of gras dwars in de keel. Deze kuchjes bij een paard zijn in de meeste gevallen onschuldig. Wil je je paard helpen om wat verlichting te geven en vrijer te ademen? Dan is het eerst goed om te weten hoe je paard ademt en lucht krijgt.

Luchtwegen en ademhaling

Hoesten kan een gevolg zijn van geïrriteerde, prikkelende luchtwegen. Er zijn grofweg twee oorzaken van die irritaties: het dier heeft een verminderde weerstand en loopt een infectie op of het staat langdurig bloot aan (chemische) stoffen en krijgt geïrriteerde luchtwegen.

De luchtwegen van een paard zijn te verdelen in de voorste luchtwegen en de achterste luchtwegen. De voorste luchtwegen zijn de neusgang en de luchtpijp. Paarden halen adem via hun neus. De lucht komt via de neusholte, keel en luchtpijp in de longen terecht. In de luchtwegen zitten slijmproducerende cellen. Deze voorkomen dat er vuil uit de lucht in de longen terecht komen. De trilhaarcellen transporteren het vuil weer naar buiten.  In de achterste luchtwegen zitten de grotere luchtwegen als bronchiën, bronchiolen en longblaasjes. Deze zorgen ervoor dat de zuurstof het lichaam ingaat en de afvalgassen het lichaam verlaten.

Symptomen geïrriteerde luchtwegen

Wanner jouw paard last heeft van prikkelende luchtwegen, dan zal het gaan hoesten. Je merkt duidelijk dat het moeite heeft met ademhalen en je zult zien dat het uithoudingsvermogen vermindert. Ademhalen kost bij problemen in de luchtwegen heel veel energie. De spieren in de borstkas van het paard zijn gespannen en het dier komt in ademnood. Het dier geeft een vermoeide en lusteloze indruk. Soms zie je wit of groen snot uit de neus komen. Echter, verwar dit niet met waterig snot, want dat heeft bijna ieder paard wel eens.

Een gezond paard heeft in rust een ademhalingsfrequentie van acht tot veertien keer per minuut en een lichaamstemperatuur van 38 graden Celsius. Bij een paard met luchtwegproblemen ligt de ademhalingsfrequentie vaak hoger en kan het uithoudingsvermogen verminderen.

Verminderde weerstand

Meldingen van hoesten komen eigenlijk het hele jaar voor. Wanneer het paard last heeft van een verminderde weerstand, zal het sneller vatbaar zijn voor infecties in de luchtwegen. Paarden kunnen koorts krijgen en hangerig worden. Ze voelen zich naar en gedragen zich loom en lusteloos. In deze situatie zijn zij meer bevattelijk voor bacteriën en virussen, ook in de luchtwegen. Daarom is het belangrijk om het immuunsysteem goed te ondersteunen voor een goede weerstand.

Om paarden te helpen met in stand houden van een gezond immuunsysteem kun je Paskamine geven als aanvulling op het rantsoen. De brokjes zitten vol met multivitaminen en mineralen die ervoor zorgen dat je paard in balans blijft en zich goed blijft voelen bij inspanning.

Stalomstandigheden

Slechte stalomstandigheden kunnen bijdragen aan geïrriteerde luchtwegen en hoesten. Een slecht onderhouden stal stinkt. De ammoniakdeeltjes die vrijkomen kunnen de longen van het paard aantasten. Je kunt je voorstellen dat een paard hier op den duur last van krijgt en zelfs ziek van kan worden. Houd de stal daarom zo schoon mogelijk en zorg voor een goed uitmestbeleid. Het ideale stalklimaat is voor ieder paard anders. Er moet in ieder geval voldoende daglicht aanwezig zijn en voldoende frisse lucht door ventilatie.

Tips om problemen aan luchtwegen te voorkomen

Tenslotte geven we je een aantal tips die je helpen voorkomen dat jouw paard problemen krijgt aan de luchtwegen:

  1. Voorkom dat je paard te lang in de stal staat. Zet hem lekker buiten voor frisse lucht en verminder het aantal uren op stal.
  2. Zorg ervoor dat de stal schoon is van een scherpe ammoniaklucht.
  3. Stro is stoffig. Leg liever vlas of houtsnippers op de stalbodem.
  4. Geef een hoestend paard nat hooi. Laat hooi in water weken.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »