De lever, nieren en de pancreas zijn belangrijke organen. Het is dan ook letterlijk van levensbelang dat ze goed blijven functioneren. Maar wat moet je daarvoor doen?
De nieren en de lever halen gifstoffen uit het bloed en scheiden deze als afvalstoffen af via de ontlasting en urine. Als er teveel afvalstoffen zijn, is de lever minder werkzaam en worden afvalstoffen omgezet in bindweefsel die in het lichaam blijven.
De lever is een erg belangrijk orgaan. Toch krijgt de lever bij paarden niet altijd de aandacht om die gezond te houden. De effecten van Jacobskruiskruid op de lever kennen veel mensen wel, maar wat is nu precies de functie van de lever?
De lever zorgt ervoor dat gifstoffen uit het bloed worden gehaald nadat het bloed voedingstoffen heeft opgenomen in de darmwand. Daarnaast zorgt de lever voor de regeneratie van rode bloedlichaampjes en heeft de lever een functie in de hormonale spiegel. In het spijsverteringsproces is de lever essentieel, omdat de lever de hoeveelheid beschikbare glucose reguleert.
De lever is een belangrijk orgaan in de afbraak van afvalstoffen. Je paard krijgt op verschillende manieren afvalstoffen binnen; via het voer, medicijnen, stof, schadelijke stoffen in de lucht etc. Naarmate de lever meer afvalstoffen moet afbreken, zal de lever steeds minder goed functioneren en worden de afvalstoffen op den duur in het lichaam opgeslagen. Ook een overschot aan eiwit in het voer leidt tot een belasting van de lever. De lever breekt het overschot aan lichaamseiwit namelijk af en zet dit om in onder andere ureum.
De nieren kunnen dit ureum vervolgens uitfilteren en voeren het als urine af via de blaas.
Net als de lever zorgen de nieren ervoor dat afvalstoffen worden verwerkt en afgevoerd, zoals het genoemde ureum. Daarbij filteren de nieren het bloed waarbij de goede stoffen in de bloedbaan terugkomen en de afvalstoffen naar de blaas worden afgevoerd. Om dit goed te doen is het essentieel dat het paard genoeg vocht in zich heeft. Daarom moet een paard altijd voldoende water kunnen drinken. De nieren spelen namelijk ook een belangrijke rol om de vochtbalans in orde te houden. Ten slotte reguleren de nieren de bloeddruk.
De pancreas of alvleesklier heeft verschillende functies. Zo produceert de pancreas hormonen en zorgt die voor de aanmaak van enzymen. Daarnaast maakt de pancreas insuline aan die onmisbaar is voor het reguleren van de suikerspiegel. Deze insuline zorgt er namelijk voor dat de lever glucose kan afbreken. Ook ondersteunt insuline de opname van suiker door spier- en vetcellen uit het bloed.
Nu je weet dat de lever en nieren eigenlijk de vuilnisophaaldienst zijn in het lichaam kun je je voorstellen dat het goed is om die een aantal keer per jaar te ondersteunen.
Van nature komt dit vaak overeen met de seizoenen dat temperatuur en daarmee het rantsoen sterk veranderen: in het najaar en in het voorjaar. Ook in de stofwisseling verandert in deze periode veel voor je paard. Bij de verandering van de zomer- naar de wintervacht en andersom worden veel haren geproduceerd. Deze haargroei vraagt veel energie. Je ziet dat je paard slechter door de vacht komt, je paard kan last krijgen van mok, de conditie van je paard gaat achteruit. Ook in de slijmvliezen is vaak te zien dat je paard ondersteuning nodig heeft. Geïrriteerde luchtwegen en beginnende infecties rond de ogen zijn hiervan het gevolg. Ook galbulten wijzen erop dat de lever minder goed functioneert. Ten slotte zijn opgezwollen benen soms ook een gevolg van een zwaar belaste lever en nieren.
Omdat de lever en nieren veel afvalstoffen zoals vrije radicalen en melkzuur produceren wordt hun functie op de proef gesteld. Bovendien worden dan ook veel afvalstoffen opgeslagen in het lichaam. Het resultaat is dat de paarden futloos worden. We krijgen in het voorjaar en najaar vaak de vraag of we producten voor de paarden hebben om ze meer energie te geven. Wat veel mensen niet weten is dat de oorzaak van het gebrek aan energie ergens anders zit. De lever en nieren en nieren hebben dan ondersteuning nodig om het lichaam te kunnen reinigen.
Hoe hoe vaak je Algua Digest toedient hangt af van het rantsoen, de trainingsintensiteit en de leeftijd. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid is 30 ml per dag voor volwassen paarden en 15 ml per dag voor jonge paarden.