Waar ben je naar op zoek?

Kissing spines bij paarden

Kissing spines is een gevreesd rugprobleem. Vaak hebben eigenaren nog veel vragen wanneer deze diagnose gegeven wordt. Met name de toekomst van je paard kan onzeker lijken. Gelukkig betekent de diagnose kissing spines niet gelijk het einde voor de carrière van jou en je paard. In deze blog lees je wat kissing spines is en hoe je omgaat met een paard met kissing spines.

Wat is kissing spines?

Vanaf de hals tot aan het puntje van de staartwortel loopt de wervelkolom van het paard. De wervels in de rug van het paard bestaan uit een wervellichaam met daarop een langwerpig uitsteeksel, het ‘doornuitsteeksel’. Deze uitsteeksels kun je bij jezelf en bij je paard voelen als kleine hobbels en noemen we vaak de ruggengraat. De doornuitsteeksels zijn niet overal even lang. Met name de borstwervels hebben hele lange doornuitsteeksels, deze vormen bijvoorbeeld ook de schoft van je paard.

Bij kissing spines raken de doornuitsteeksels van 2 wervels elkaar. Hierdoor komt er een beschadiging op het botvlies, waardoor er ontstekingen en botwoekeringen kunnen ontstaan. Op lange termijn kunnen de doornuitsteeksels zelf aan elkaar groeien. Kissing spines komt met name voor tussen de twaalfde en achttiende borstwervel. De oorzaak hiervan is dat de tussenruimte tussen deze doornuitsteeksels kleiner is dan bij de andere wervels. Deze plek is extra vervelend omdat dit precies de plek is waar de ruiter zit.

Wat veroorzaakt kissing spines bij paarden?

Kissing spines bij paarden is vaak aangeboren en kan erfelijk zijn. Daarnaast kan kissing spines ook ontstaan door een slechte training, te zware belasting of een slecht passend zadel. De ruimte tussen de doornuitsteeksels is het kleinst wanneer het paard de rug hol houdt. Wanneer het paard vaak in deze houding loopt kan kissing spines ontstaan of verergeren.

Symptomen bij paarden met kissing spines

Afhankelijk van de ernst van de kissing spines variëren de symptomen. Het kan ook voorkomen dat het paard helemaal geen symptomen heeft en dat de diagnose bij toeval wordt gesteld bij het paard. Wanneer het paard last heeft zie je dit met name terug in de prestaties. Paarden kunnen pijnlijk zijn op de rug, staken tijdens het rijden, overkruist galopperen of juist overspringen. Paarden hebben vaak ook moeite met lengtebuiging of laten tijdens het springen de bovenlijn onvoldoende los. Deze paarden bewegen vaak ook stijf omdat het loslaten van de bovenlijn pijnlijk is. Op deze symptomen kunnen nog eindeloos veel variaties zijn, maar ze zijn allemaal terug te leiden naar pijn in de rug.

Kissing spines, einde carrière sportpaard?

Meer paarden dan je zou verwachten krijgen de diagnose kissing spines op basis van röntgenfoto’s. Toch hebben lang niet alle paarden met de diagnose er ook last van. Er zijn paarden die op het hoogste niveau presteren en toch kissing spines hebben. Helaas zijn er ook paarden met kissing spines die niet meer geschikt zijn om op te rijden. De klachten van kissing spines verschillen per paard, afhankelijk van de ernst van de beschadigingen in de doornuitsteeksels. Wanneer je paard dus de diagnose kissing spines krijgt betekent dit niet gelijk dat hij niet meer geschikt is voor de sport of recreatie. Wel is het management rondom de training en het zadel van een paard met kissing spines cruciaal voor zijn toekomst.

Mijn paard heeft kissing spines, wat nu?

De diagnose kissing spines wordt gemaakt door middel van röntgenfoto’s van de wervels. Soms wordt een echo gebruikt om te bepalen of er ook schade is aan de ligamenten/gewrichtsbanden. Afhankelijk van de ernst van de kissing spines wordt door de dierenarts een behandelplan opgesteld. Vaak heeft het paard een periode van rust nodig, waarin alle ontstekingen rondom het bot kunnen genezen. Wanneer het paard weer getraind mag worden is het belangrijk dat de rugspieren van het paard dusdanig goed getraind worden dat zij de dooruitsteeksels van de wervels beter van elkaar af kunnen houden. Het paard moet leren om de rug goed te kunnen bollen, omdat dan de doornuitsteeksels het meest ver van elkaar af blijven staan. Neem veel tijd voor het opbouwen van de training, het opbouwen van de spieren na een rustperiode kan maanden duren. Wanneer de spieren nog onvoldoende sterk zijn en er wordt weer gestart met rijden kunnen de problemen weer terugkomen. Daarnaast moet het paard ook leren om de rug weer normaal te bewegen, omdat deze vaak een lange periode pijnlijk geweest is.

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

 

 

Bronnen:

https://www.paardenarts.nl/kennisbank/kissing-spines-bij-paarden/
https://www.bewegenzonderpijn.com/kissing-spines/
https://www.bitmagazine.nl/medisch/kissing-spines-gevreesd-rugprobleem/29197/
https://vanleeuwenvoorpaarden.nl/kissing-spines/

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »