Peesblessure paard | Tips!
- Geplaatst op
Peesblessures zijn helaas een veel voorkomend probleem bij paarden. De pezen van paarden worden zwaar belast. Daarom zijn goede training, rust, goed beslag en ondersteuning met juiste producten zo belangrijk. In dit artikel leggen we uit wat je kunt doen ter preventie van peesblessures en vind je advies als je paard toch een blessure heeft opgelopen.
Peesblessure paard
Peesblessures zijn helaas een veel voorkomend probleem bij paarden. De risicofactoren voor een peesblessure zijn een afwijkende bouw en stand van de voeten en benen, rugklachten, slecht passend zadel, onjuist bekappen/beslaan, verkeerde training en of een slechte bodem. Je kunt met een juiste aanpak in veel gevallen een peesblessure voorkomen. Je zult het met ons eens zijn dat voorkomen beter is dan genezen.
Hoe ondersteun je de pezen van jouw paard
- Rijden op een bodem van goede kwaliteit.
- Zorg dat je paard regelmatig beweging krijgt.
- De juiste opbouw in de training is essentieel.
- Laat de hoefsmid regelmatig bekappen/beslaan.
- Koel de benen van je paard na een zware training met koud water en smeer ze daarna in met een cooling gel.
Fasen peesblessure paard
Soms ontkom je er niet aan en heeft je paard toch een peesblessure opgelopen. In deze blog verdelen we de blessure in 3 fasen om je zo inzicht te geven.
Ontstekingsfase (tendinitis)
Het eerste stadium van een peesblessure bij een paard is de ‘ontstekingsfase’. Je ziet vaak dat het been dan gezwollen is en pijnlijk. Een peesontsteking is het vervolg van een verscheuring van afzonderlijke peesvezeltjes. In veel gevallen zullen kleine scheurtjes vanzelf herstellen. Maar als er te veel en te vaak scheurtjes ontstaan, dan spreken we over een groter trauma en een ontsteking. In deze periode adviseert de dierenarts vaak volledige rust. Afhankelijk van de ernst van de blessure duurt dit meestal 10-21 dagen.
Vervanging peesweefsel in bindweefsel
Na de ontstekingsfase begint het lichaam weer peesvezels aan te maken. Dit stadium duurt ongeveer 6 weken. Bij een beschadigde pees wordt peesweefsel vervangen door bindweefsel, vaak met een minderwaardig collageen. Dit is minder elastisch waardoor een beschadigde pees altijd gevoelig kan blijven. Daarom is het erg belangrijk om ervoor te zorgen dat het bindweefsel zo gezond en sterk mogelijk is. Naast collageen is zwavel een belangrijke bouwsteen van bindweefsel. De soepelheid van het bindweefsel hangt nauw samen met de kwaliteit van de “zwavelbruggen’. Als er niet voldoende zwavel beschikbaar is, dan kan het lichaam de beschadigde cellen niet herstellen of vervangen.
Start van de training na een peesblessure
Dit is het stadium waarin je de training weer rustig kunt oppakken. Wanneer precies, hangt sterk af van de ernst van de blessure. In deze fase is het belangrijk om de belasting van de pees constant aan te passen naar aanleiding van het klinische en echografische beeld. Een peesblessure is een langdurig traject van meerdere maanden omdat peesblessures langzaam genezen. Bij een juiste behandeling kan de herstelde pees dusdanig genezen zodat sportprestaties weer mogelijk zijn. Feit blijft dat de pees minder elastisch is, waardoor de kans op een nieuwe blessure groter is dan bij een paard met gezond peesweefsel.
Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.